2020. január 19., vasárnap

Akarunk dolgozni?

Az emberek, főleg a fiatalok nagyon sok mindent el akarnak érni. De mi lesz a befektetendő munkával?

Nagy sokszor azt veszem észre, hogy az emberek mindent is akarnak, de ezért semmilyen munkát nem hajlandóak befektetni. Nekem úgy tűnik, mintha azt gondolák neki minden alanyi jogon jár. Hogy miért alakult így, azt nehéz megmondani, de egy lehetséges okot megpróbálok felvázolni.

Természetesen a médiának és fogyasztói társadalomnak elég erősen szerepe van ebben a felfogásnak a kialakulásában. Gondoljunk csak az egyik kozmetikai márka szlogenjére (Mert Ön megérdemli.), nem kell semmiért megdolgozni, alanyi jogon jár. És ez a szlogen nem csak a mai generációnak szól, már egy generációval ezelőtt, is ez volt a szlogen. És akik akkor hallották ezt a szlogent, ma már szülők. Tehát a mai generáció már abba született bele, hogy "megérdemli". Ez nem tesz jót a munkamorálnak.
Másrészről a legtöbb szülő is mindet megad a gyermekének, legalább is anyagilag, de nevelni nem igazán neveli. Inkább leteszi a gyereket a TV vagy még inkább a számítógép (telefon) elé. És onnan bizony a semmi munkáért mindent mentalitás folyik. Ha megnézzük a YouTube-on milyen csatornák a népszerűek, mindig azokat nézik sokan, aminek az elkészítéséhez nem kell túl sok munkát befektetni. Sőt azonos témában is, ha sok pénzzel támogatottnak tűnik a csatorna sokkal népszerűbb , mint egy kevesebb pénzel támogatott csatorna. Még akkor is, ha a kevesebbé támogatott(nak tűnő) sokkal magasabb színvonalat képvisel. Nézzünk csak meg egy komolyzenei és egy (nem igényes) könnyűzenei YouTube csatorna nézettségi adatait.

Jó lenne, ha mindenki egy kicsit jobban értékelné a befektetett munkát és akkor sok minden jobban működhetne a világban és az országban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése