2020. április 8., szerda

Értékek vs. érdekek (Lábjegyzet a kreatív közjavak eszméjéhez)

A mai világban egyesek az értékek, mások az érdekek mentén mozognak. És ez a két kategória általában nem találkozik egymással.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy ha nekik valami jó lehet, akkor az miért ne legyen nekik jó. És én ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni. Mindenki meg akar élni, mindenki boldogulni szeretne, ami nem feltétlenül egyszerű ebben a mai világban. És mindenkinek vannak érdekei, amiket nem szeretne, hogy sérüljenek. És ez is megérthető. De sajnos az érdek-vezérelt emberek sokszor csak azt nézik, hogy a saját érdekeik ne sérüljenek és sajnos gyakran semmilyen kompromisszumra nem képesek, hogy másnak egy kicsivel jobb legyen még akkor sem, ha ez nekik semmilyen érdeksérelemmel nem jár. Láthatjuk ezt sajnos mindennapjaikba.

Én ezzel szemben értékelvűnek tartom magam. Úgy gondolom, hogy sokkal fontosabb az értékek megosztása, mintsem, hogy abból anyagi hasznom legyen. (Ennek jegyében valamennyi kottám és YouTube videóm a kreatív közjavakat gazdagítja). És úgy gondolom, hogy szellemi alkotásaimat bárki felhasználhatja, ha az neki segítséget jelent és bár ebből nekem hasznom (legalábbis anyagi) nincs. De nagyon örülök, ha valakinek segíthetek és nyilván a segítséggel járó jó érzés engem is gazdagít. Arra biztatok mindenkit, hogy tegye félre érdekeit és ha nem származik belőle (nagy) kára legalább szellemi javait tegye közkincsé. Ezzel mindenki számára egy jobb világot teremtve.

CC (Creative Commons)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése