2020. szeptember 7., hétfő

Szabad egyetemet, szabad művészetet

A gondolkodás, vallás, művészet és tudomány szabadsága az európai kultúra alapjait képezik, ahogy az egyetemek autonómiája is több száz éves hagyomány és az európai jogrend egyik alapja. Ha bármelyiket veszélybe érezzük nekünk művészeknek és értelmiségieknek kötelességünk felemelni a hangunkat, politikai nézetünktől és pártpolitikától független.

Jelenleg nem csak egy egyetem autonómiájának elvétele zajlik, ezt már ez előtt is megtették nem egy egyetemmel. Hanem művészet szabadságának korlátozása és a jelenleg hatalmon lévő politikai erőnek nem tetsző hangok elhallgattatása is. Nekünk értelmiségieknek, akik a kultúra vagy tudomány egyes területein dolgozunk fontos kiállnunk, mind az egyetemi autonómia, mind a művészet és szólás szabadsága mellett, a kicsik, a gyengék az elesettek érdekében is. Hiszen a kultúra szabadságának elvételétől már csak egy lépés a gondolati és lelkiismereti szabadság elvétele.

A fentiek alapján én, Hímessy Áron, kiállok az egyetemi autonómi és a kultúra szabadsága mellett és minden jóérzésű magyar és európai honfitársamat felszólítom, hogy álljanak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellet.


Szabad országot, szabad egyetemet, szabad kultúrát! #freeSZFE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése