2020. szeptember 17., csütörtök

Politikai korrektség (PC)

Az előző bejegyzésben a Me too-ba "álltam bele", most a politikai korrektség következik.

Ez az eszmerendszer is sokaknak szúrja a szemét és bár az alapgondolat nagyon is pártolandó, de a megvalósítás ebben az eseten is pocsékra sikeredett.
A PC lényege az (lenne), hogy senkit nem lehessen hátrányosan megkülönböztetni olyan tulajdonságaiért, amiről nem tehet. (Érdekes módon a pozitív megkülönböztetéssel semmi problémája a PC-nek). Ez természetesen én is támogatom, viszont ezt sikerült gy megoldani, hogy létrehoztak egy "új-beszél" szótárat. Ha ebben a szótárban lévő szavakat használjuk (bár pontosan senki nem tudja, mely szavak vannak benne), akkor jobb esetben sem lehet igazunk egy vitában, függetlenül attól, hogy mit mondunk, rosszabb esetben pedig azonnal kizárnak minket a vitából.
Tehát a PC ahelyett, hogy megoldaná a problémákat a szőnyeg alá sepri őket. Hosszú távon nem kifizetődő stratégia. És szintén alkalmas (akár csak a Me too), a nekünk nem tetsző emberek partvonalon kívülre állítására. Ez a politika korrektség helyet javaslom az etikai értelemben vett korrektséget, problémák kimondását és megoldását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése