2020. szeptember 14., hétfő

Me too, az szexuális ellenforadalom

Manapság a PC (political correctness) mellett a másik nagy "eszme" a Me too mozgalom. De biztos, hogy jó ez?

De nézzük meg mi volt a Me too előtt, de a szexuális forradalom előtt?

A szexuális forradalom után az "Akarsz dugni?" kérdés legitimmé vált, és három választ lehetett rá adni: "Igen.", "Nem." és "Igen, de nem veled.". Ezzel, bizonyos kor felett, senkinek nem ártunk, ha elfogadjuk a választ.
Ezzel szemben, a Me too mozgalom szerint már a kérdés is zaklatás. Hogy fogunk így szaporodni? De komolyra fordítva a szót. Mi a probléma a Me too-val.
A legnagyobb az, hogy több száz éves jogi hagyományokat akar felülírni. Ez pedig az ártatlanság vélelme és a jog előtti egyenlőség. Ha valakire rámondják, hogy Me too, akkor az automatikusan igaz, függetlenül attól, hogy ki mondja kire és bizonyítani sem kell. Láttunk erre nem egy példát.
Számomra két dolog az igazán visszatetsző ebben a mozgalomban. Az egyik az, hogy nagyon gyakran több évtizedes történetek kerülnek elő, ami szerintem azért visszás, mert akkor nem volt probléma, de hirtelen, évtizedek múlva, annyira fontos lett, hogy az egész világgal tudatni kell az ügyet. A másik nagyon visszás eset, hogy általában csak anyagilag is meghatározó szerepben lévő emberek követik el ezeket a zaklatásokat. Gondoljunk csak a Weinstein-botrányra. Függetlenül attól, hogy igaz vagy sem (bár sajnos ez az ügy valószínűleg igaz volt, legalábbis az amerikai bíróság szerint), a botrány miatt Hollywoodban több száz millió dollár került át Weinstein cégétől más cégekhez azzal, hogy Weinstein cége szalonképtelenné vált. Pedig a cég nyilván nem követett el szexuális zaklatást vagy erőszakot.
Még egy elég visszás esetről szeretnék, így a poszt végén megemlékezni. Ez pedig a Domingo ügy. Placido Domingo azt állította, hogy úgy tudja, senkivel nem létesített szexuális kapcsolatot akarata ellenére. És itt fontos azt is meg jegyezni, hogy egy-egy ilyen kapcsolatnál a beleegyezés utólag nem vonható vissza. És szerintem a Me too esetek legnagyobb része mögött ez húzódik, ezért úgy gondolom jobb megválogatni, hogy kivel fekszünk össze, mint hogy később megbánjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése